lördag, april 17, 2010

Matatu och aprillovet

Att åka matatu skulle man nästan kunna skriva en hel roman om. Matatu är så att säga den lokala kollektivtrafiken. Man knöker in 14 pers, som är maxantalet men som inte allt för sällan överskrides, i en minibuss. En person kör och en person tar betalt och föser på folk i matatun.
Ordet Matatu har jag läst eller hört nånstans att det kommer från att det tidigare kostade tre (”tatu” på kiswahili) shilling att åka. Idag kostar det 40 shilling (vilket motsvarar knappt 4 SEK) om man åker från Thogoto till Adams, 60 Sh som man ska ända in till Nairobi.
Sist jag och Lisa åkte matatu hamnade vi på en pimpad sådan! Där var, förutom högt RnB-dunk som det ofta är, en TV längst fram och mörkbelagt så att man tydligare kunde se discolaserstrålarna som hoppade och blinkade i takt till musiken. Det var en spännande färd. En annan gång blev vi avsläppta alldeles för tidigt och visste inte riktigt vart vi hamnat. Enligt ”lagen” ska man få alla pengarna tillbaka om man inte kommer ända fram dit man ska, men vi fick bara halva priset tillbaka.
Ja, att åka matatu är minst sagt spännande. Man vet aldrig riktigt vad som kan ske.

Halva lovet har gått nu och hittills har vi hunnit med att hålla i 28 datalektioner! Det är ganska tålamodskrävande faktiskt. Att hålla i så många, nästan likadana, lektioner med elever som är helt gröna och har noll koll på datorer, men så ivriga att lära sig att det knappt lyssnar på vad man försöker lära dem..
Vi har även hunnit med Nuru Africa Championship del 1, där vi delat in alla ca 85 barnen och ungdomarna i 10 lag där de tävlar mot varandra. Del 1 betod av staffetter och vi var på ett stort fält; lagom spännande att försöka göra sig hörd. Del 2 kommer på tisdag och kommer innebära olika uppdrag där de ska samla poäng.
En tredje sak vi hunnit med är att baka chokladbollar med highschooltjejerna. Vi bakade tillsammans med dem, men bjöd allahopa sen. Det rullades kvickt ihop 192 bollar. När vi sa att vi var färdiga åt de kvickt upp all kokos som var över, vilket faktiskt var rätt mycket!
Vi har även hunnit öva en hel del sånger tillsammans med Hosannah Gospel Worshipers.

I like sending an email and reading other people life story on a Facebook” / skrivet av en av våra dataelever.

4 kommentarer:

Noomie sa...

Sist jag var i Kenya å åkte matatu så satt det 2 personer i förarsätet, har ni varit med om det än? Det var inte en minibuss utan en vanlig bil...:)

Magret sa...

Ni har verkligen fullt upp
Det var jätteroligt att se och kommunisera med dej igår. Nu ska jag också skaffa skype.
Verkar vara lite hur som helst i trafiken. Noomies erfarenhet av två förare låter farligt.Tänk om de blir osams.
Kram!
PS.Marcus från Malmö din bibelskolkompis är brorsdotter till .Bertils Carina!!

Magret sa...

Ang. min förra kommentar.
Förlåt min miss.Brorson ska det va naturligtvis.
Mamma

Andreas W sa...

Var kul att chatta med dig via webbkamera. Grabbarna hade riktigt roligt liksom vi andra då vi fick se lite hur du har det.
Har beställt en webbkamera till svärmor nu. Den kommer väl i veckan och sen fixar jag Skype åt henne. Ha det!