måndag, juni 14, 2010

The Day of the African Child.

I lördags var det stor celebration. Vi från Nuru samlades tillsammans med barn och ungdomar från andra center och skolor; ca 1500 pers! Det började med en marsch då ett brassband spelade och sen gick vi alla efter. Vi gick ett par kilometer till Kikuyu och där var vi hela dagen, på nån typ av skola. Barnen och ungdomarna presenterade olika sånger, danser och draman och några av de vuxna höll tal. Jag och Lisa fick i uppgift av våran käre handledare att fotografera och filma. En uppgift jag trivdes mycket bra med!

The Day of the African Child är egentligen den 16:e, men eftersom det är en veckodag och barnen är i skolan då, så firades det i lördags. Den dagen firas till minne av en händelse från Sydafrika/Soweto år 1976. Det var några barn som ville ha sina rättigheter, vilket inte var så lätt där på den tiden. Hundratals barn dödades. Så nu minns vi det och fortsätter kämpa för barnens rättigheter.

När vi skulle hem igen tog vi matatus istället för att gå. 60-65 pers som delade på två matatu! Det var lite halvgalet! Vanligtvis får man bara sitta 14 pers i en sådan minibuss, men det brukar tryckas in ca 20 pers. Men denna gång tryckte vi in oss så vi var 32 pers! Jag satt som en drottning längst fram, för konstigt nog får man inte sitta mer än två längst fram, men i restan av minibussen kan man trycka in så mycket det går…

I söndags var vi på ”kahawa” (kaffe) med våran käre handledare. Det är ofta väldigt intressant att höra honom berätta om de olika lifestorys som de olika barnen och ungdomarna bär på. Det är även så kul att till och med jag, som ändå bara varit här i tre och en halv månad faktiskt kan se förändring hos de nya som kommit. Bland annat kom det en ny pojke för ca tre veckor sen. Han var väldigt skygg, speciellt mot mig. Men nu när man ser honom blir han så glad och ska ge mig en ”high five”!

2 kommentarer:

Chatarina sa...

Härliga bilder...och som alltid lika intressant att höra om allt du är med om!
Kram till dig, älskade syster!

Sara S sa...

Lotta, det är sååå roligt att höra vad du har för dig! Kram /Sara